Geschiedenis

U bent vandaag te gast op het sportcomplex van SEW, de voetbal trots van het dorp Nibbixwoud. Even in het kort wat over de geschiedenis van onze club. Vanaf 25 mei 1921 ging het balletje voor het eerst rollen in ons dorp. Een aantal enthousiastelingen richtte op die datum de R.K.V.V. S.E.W op. Op het land van Ursem aan de Dorpsstraat werd een speelveld gerealiseerd. Vier jaar heeft de vereniging het vol gehouden. Toen moest men op zoek naar een nieuw speelveld, omdat het op toenmalig speelveld gebouwd ging worden, hield de vereniging op te bestaan.

Al spoedig bleek dat het dorp niet zonder een voetbalvereniging kon, en op 2 september 1929 kwam het tot een heroprichting. Deze datum wordt dan ook beschouwt als de oprichtingsdatum van de vereniging. Het tegenwoordige B-veld, waar vandaag het hele gebeuren zich afspeelt, werd als speelveld in gebruik genomen.

Het tenue werd: een blauw shirt met witte kraag en manchetten en een zwarte broek. Toen S.V.W. zich bij de bond had aangemeld voor de competitie, kreeg men het bericht dat er een andere naam gekozen moest worden. In de competitie was reeds een ander team onder die naam ingeschreven, namelijk SVW ’27 uit Heerhugowaard.

Op 22 september 1930 werd besloten de naam S.V.W., Steeds Voorwaarts, te veranderen in S.E.W., Sport en Wilskracht.

In 1932 promoveerde men naar de 2e klasse, het volgende seizoen was het eerste kampioenschap van het eerste team een feit. Pas in 1935 kwam de eerste trainer binnen de vereniging. De spelers zagen dat echter niet zo zitten en het bestuur moest dan ook een strafcommissie benoemen voor de spelers die “zomaar” wegbleven.

In de oorlog werd de K.N.V.B. opgericht en na de oorlog werd onze vereniging geplaatst in de vierde klasse. Ondertussen was de vereniging behoorlijk gegroeid en werd een tweede veld aangelegd. Na veel strubbelingen werd in 1958 het huidige A-veld in gebruik genomen. Na de promotie in 1975 begon de opmars. Het resulteerde in 1979 in een kampioenschap van de 2e klasse, na een zinderende nacompetitie.

In de 1e klasse heeft SEW gespeeld tot 1988. Het beste resultaat in die klasse was een tweede plaats, zodat de top van de amateurs net niet gehaald werd. Helaas keerde eind jaren tachtig het tij, er werd nog in de tweede klasse gespeeld tm 90/91 en daarna nog 2 jaar in de 3e klasse. Vervolgens speelde men 2 jaar in de 4e klasse en werd men kampioen onder leiding van Henny Heerland en keerde SEW terug naar de 3e klasse waar men tot 97/98 heeft gespeeld. In het seizoen 2001/02 degradeerde men zelfs naar de 5e klasse, gelukkig kwam daar na 2 seizoenen een eind aan doordat onder leiding van Nico Mol, in het jubileum jaar 2004 het kampioenschap naar de 4e klasse werd behaald waar men speelde tm. het seizoen 2008/09.

Ondertussen heeft SEW na trainer Rob Houtsma, René Bierdrager alweer voor het 2e seizoen binnen de gelederen. In het seizoen 2009/10 waren de verwachtingen hoog gespannen want het eerste team van SEW wist zich te versterken doordat Jeffrey Keizer terug kwam uit Volendam, Travis Reuser van Hollandia en Gert Jan en Daan Karsten van Westfriezen. Het werd tijd voor de ommekeer en om een brandende ambitie waar te maken om samen met je vrienden hogerop te gaan spelen. Gedurende het seizoen vielen de prestaties van het vlaggenschip vaak tegen en op een bepaald moment maakte de ploeg promotie naar de 3e klasse tot schier onmogelijke opgave. Tot het einde van het seizoen bleef het spannend, maar uiteindelijk was promotie naar de 3e klasse dan echt een feit middels nacompetitie wat werd bewerkstelligd in een finale op het veld van KSV te Heerhugowaard tegen Alkmaarse Boys.

In het seizoen 2010/11werden alle verwachtingen overtroffen en bezorgden de mannen van de hoofdmacht Rene Bierdrager in zijn 3e seizoen een fantastisch afscheidscadeau. SEW werd glansrijk kampioen in 3A en pakte en passant 2 periodetitels, een mooier afscheid van de zeer succesvolle trainer Bierdrager konden wij ons niet wensen.

In het seizoen 2011/12 debuteerde SEW met haar nieuwe hoofdtrainer John Stevens in de 2e klasse A en liet zich daar meteen gelden. Dit resulteerde in het halen van de 2e periodetitel door een 3-1 overwinning op SVW uit Heerhugowaard. Ook schopte SEW het ver in de beker waar in de 3e ronde de topper uit 1A, DEM uit Beverwijk, met overtuiging werd verslagen. Helaas eindigde het bekeravontuur in Zaandam bij Zilvermeeuwen. In de nacompetitie trok het sterke Zeeburgia over 2 wedstrijden aan het langste eind. Thuis leken we vrij kansloos maar uit in Amsterdam speelde SEW zoals we ze graag zien. Aanvallend en sprankelend voetbal, maar kon helaas de 2-0 voorsprong niet uitbouwen. Wat restte waren de complimenten van de Amsterdammers, die vol lof waren over de Nibbikkers, en helaas geen finale. SEW kon desondanks met een goed gevoel de zomer in gaan. Derby’s tegen Westfriezen en Blokkers staan onder andere op het menu daar kijken we dan ook reikhalzend naar uit. Trainer John Stevens gaat dan ook gestaag verder om de oude tijden te doen laten herleven en heeft de ambitie om met deze groep hogerop te komen.

Het seizoen 2012/13 gaat de boeken in als een bewogen seizoen waarbij hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselden. Het seizoen kende een zeer natte herfst en een lange natte en vooral ook koude winter waardoor fatsoenlijk trainen praktisch onmogelijk was op het erbarmelijk slechte trainingsveld. Het goede nieuws is dat het trainingsveld grondig is gerenoveerd . SEW kende een goede start en pakte onder Stevens een 4-tal knappe overwinningen (OFC, KFC, Kennemers, ZAP) maar wist vanaf 18 november tot 30 maart geen punt meer te halen. Eigenlijk kwam de klap, na de wedstrijd van het jaar waarin wij voor beker mochten spelen tegen de beroemdste amateurclub van Nederland, IJsselmeervogels (0-9) niet meer te boven. De eclatante nederlaag tegen Westfriezen (1-6) op 17 maart bleek het laatste wapenfeit te zijn geweest van trainer John Stevens. Stevens werd op non actief gezet na de 8e nederlaag op rij. Met nog 9 wedstrijden te gaan bleek het aantrekken van ad interim Ko Schilder een gouden zet te zijn geweest. Schilder behoedde SEW voor rechtstreekse degradatie en was slechts 1 doelpunt verwijderd van het ontlopen van de nacompetitie. Mooie overwinningen (OFC, Zilvermeeuwen, Vitesse en SVW’27) en een gelijkspel tegen KFC leverde voldoende punten en zelfvertrouwen op om de nacompetitie succesvol af te sluiten. SEW won hierin 2 maal van Always Forward en 2 maal van Volendam waardoor de 2e klasse veilig gesteld was. Een prestatie van formaat van Ko Schilder.

De nieuwe trainer in het seizoen 2013/14 luistert naar de naam Peter De Graaf uit Purmerend. Een trainer van formaat met een mooie staat van dienst die in staat moet worden geacht om SEW verder te helpen. SEW trad vol vertrouwen de competitie tegemoet. Al snel werd duidelijk dat het wederom geen makkelijk seizoen zou worden. SEW miste door het jaar heen te vaak en te veel cruciale spelers waardoor men dit seizoen niet verder kwam dan 8 overwinningen, 6 gelijke spelen en 12 verliespartijen. Uiteindelijk resulteerde dit na 30 punten uit 26 wedstrijden in een 11e plaats (nacompetitie). Saillant detail was wel dat onze defensie, op de kampioen Purmersteijn na met 36 tegentreffers, de minst gepasseerde verdediging was van alle teams. Onze voorhoede daarentegen was de op 1 na minst productieve met slechts 36 goals. In de nacompetitie bleek De Blokkers (periodekampioen 3e klasse) in 2 wedstrijden een niet te nemen horde waardoor SEW nu wel degradeerde naar de 3e klasse. In de beker werden we uitgeschakeld in de 3e ronde op het veld van Spartanen tegen zaterdag hoofdklasser Huizen. SEW bood de 1e helft nog goed tegenstand, echter kon het niet voorkomen dat men in de 2e helft uitliep naar 1-8.

Het naar de 3e klasse gepromoveerde SEW 2 wist lange tijd mee te doen om de titel maar helaas bleek deze weg te lang. Onderweg echter wist men een periodetitel in de wacht te slepen waardoor men meedeed aan de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. Na de eerste ronde overleefd te hebben tegen Uitgeest 2 bleek daarna Spartanen 2 te sterk over 2 wedstrijden en was men uitgeschakeld voor de finaleronde. Vooral jammer maar zeker geen drama aangezien SEW als 1e jaars 3e klasser kan terug kijken op een prima seizoen.

Uiteraard wil je zo hoog mogelijk spelen en doe je er alles aan om degradatie te voorkomen. Na 2 seizoenen gevochten te hebben tegen degradatie is de 3e klasse dan toch een feit. We bekijken dit uiteindelijk, nadat alle stofwolken waren opgetrokken, dan ook positief. Deze, volgend seizoen sterk verjongde selectie, kan wellicht in de 3e klasse werken aan haar eigen ontwikkeling en zelfvertrouwen. Iets wat toch wel ontbrak de laatste jaren. Het publiek weer trakteren op mooie wedstrijden en doelpunten in veelal prachtige derby’s is toch waar het uiteindelijk om draait. Aan het eind van de rit gloort wellicht weer een stapje omhoog, maar dat is automatisch het resultaat van een goed seizoen.

Het seizoen 2014/15 traden wij aan in 3a onder leiding van Peter de Graaf. SEW begon met een overwinning uit bij Woudia en speelde thuis gelijk tegen Texel. Mooie overwinningen Koedijk uit (1-4) werden afgewisseld met zeperds zoals Blokkers thuis (1-4). SEW had een thuissyndroom, men won van de 11 overwinningen slechts 3 keer thuis! Pas op 14 december werd de eerste thuisoverwinning gehaald. 5-0 tegen Succes. Er was na de winterstop nog steeds van alles mogelijk. SEW kwam goed uit de winterstop, pakte 3 punten op Texel, won 1-5 bij Blokkers en uit in Den Helder werd ook knap gewonnen van de koploper met 1-4. Daarna volgende 3 nederlagen op rij en verraste SEW vervolgens uit bij Spartanen (1-3). Al met al een werd het voor SEW een grijs seizoen. Men was niet evenwichtig genoeg en was niet bij machte om een goede reeks voort te zetten waardoor aansluiting bij de top uit bleef. Achteraf concludeerde ook de scheidend trainer de Graaf dat er meer in had gezeten dit seizoen. SEW eindige op de 6e plaats en stelde die op de laatste speeldag veilig door een knappe 1-4 overwinning uit bij Winkel. Wij namen afscheid van de trainers de Graaf en Mol. Nu maken wij ons op voor het laatste seizoen op ons complex aan het Woud. De nieuwe accommodatie is in aanbouw en zal omstreeks juni 2016 worden opgeleverd. Met het eerste elftal spelen we volgend seizoen, onder leiding van Gregory van Sauers, serieus mee om de bovenste plaats (en). Het 2e elftal, welke onder leiding komt van Rene Kool, wordt meer een opleidingsteam waar handhaven op een goede manier in de 3e klasse het devies is.

 

Agenda