In Memoriam Piet Knol (Update)

Afgelopen weekend bereikte ons het bericht dat Piet Knol is overleden. Het moet rond 1942 zijn geweest dat Piet lid is geworden van SEW. Na alle elftallen te zijn doorlopen was hij ook actief als vrijwilliger bij SEW. Elftal begeleider, groenploeg, lijnentrekker en de Blauwe Colonne, dit maakte dat hij in 1983 het ere lidmaatschap van SEW verdiende.

Wij verliezen in “vader” Piet een betrokken SEW-er, die vrijwel bij elke uit- en thuiswedstrijd van SEW supporter was.
Tot het einde aan toe was hij betrokken bij “zijn” SEW, z’n (h)eerlijke kritiek zal worden gemist.

Op woensdag 19 februari komt Piet nog 1 keer naar het A-veld om hier, samen met zijn familie, afscheid te nemen van SEW. Cees Ursem deed namens SEW een woordje:

Afgelopen vrijdag 14 februari werden we op de hoogte gebracht van het overlijden van erelid Piet Knol, sinds jaren Mister SEW. Bekend was dat Piet de laatste weken sukkelde met zijn gezondheid. Na een betrekkelijk kort ziekbed is vader Piet zoals hij ook genoemd werd in het bijzijn van zijn familie overleden.

Piet Knol woonde zijn hele leven in Nibbixwoud en een groot gedeelte hiervan was aan sport gewijd o.a. voetbal, biljarten en tennis. Vooral voetbal was z’n grote passie en al op jonge leeftijd speelde hij in het 1e team van SEW. Hij voetbalde met mensen als Simon Berkhout, Ben Karsten, Cor Pronk, Piet Ursem , Nic Doodeman, z’n broer Arie, Pé Pronk, Nic Reus, Joop Karsten, Arie Koopman, Jan Grippeling en de gebroeders Klaas en Gert Kroon.

Piet voetbalde in de periode  1950,1960, en 1970  meer dan 700 wedstrijden in ‘t 1e van SEW. Toen hij op 7 mei 1967 z’n 600e officieel wedstrijd in ‘t 1e van SEW voetbalde werd hij in Café De Sport onder grote belangstelling tot erelid van SEW benoemd.

Piet Knol was een begenadigd voetballer, niet snel, wat hij compenseerde met een prachtige techniek, een mooie korte trap en een subliem spelinzicht. Mooi om te zien was dat hij meestal op de juiste plek stond. Ook later als keeper in een lager team liet hij dit zien. Een mooi bewijs hiervan was tijdens een beslissingswedstrijd op het terrein van Woudia tussen SEW 3 en Zouaven 3. Piet was tijdens deze wedstrijd als toeschouwer aanwezig maar had zoals altijd z’n voetbalplunje mee. Je weet maar nooit !

Door een ongelukkige botsing veroorzaakte de keeper van SEW, Bertus Schouten een penalty, maar viel ook geblesseerd uit. Paniek alom, geen reservekeeper ! Toch wel, want na enig kunst en vliegwerk ging Piet Knol in doel staan en jawel stopt de penalty en SEW 3 wordt kampioen met Piet als middelpunt. 

Piet heeft na zijn actieve voetbalcarrière veel voor SEW gedaan :Bestuurslid, elftalcommissie , scheidsrechters ontvangen bij thuiswedstrijden ,elftalcoach, grensrechter, lijnentrekker, organisator van de blinde pool, en de zwarte lotto. Met een aantal oud-bestuursleden vertegenwoordigde hij SEW bij uitwedstrijden. Jarenlang was Piet bij thuiswedstrijden als erelid aanwezig in de bestuurskamer waar hij z’ n mening niet onder stoelen of banken stak. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen.

Piet hield van de gezelligheid. Hij was een vast bezoeker van de kantine. Met een aantal ” kenners”  werd de wedstrijd nog even doorgenomen, en werd als het even uitkwam een trainer of een speler gefileerd.

Overigens schroomde hij ook niet zijn eigens zoons te bekritiseren over hun spel en 2 schoonzoons kunnen hier ook over meepraten.

Royaal als hij was kwam er bij winst in een thuiswedstrijd in de kantine een schaal met hapjes langs op zijn kosten.

Op latere leeftijd startte Piet nog een zangcarrière. Bij kampioenschappen, promoties maar ook degradatie zong Piet een door hemzelf gecomponeerd lied tot groot vermaak van de aanwezigen. Zonder muziek, niet altijd op rijm, meestal op een religieuze melodie zong Piet er op los. Ooit is hem door het SEW bestuur geadviseerd zangles te nemen op hun kosten maar eigenzinnig als hij was zag hij daarvan af. Zelfs op z’n 90e verjaardag heeft Piet nog opgetreden.

Na dit optreden gaf hij te kennen dat hij het nu wel goed vond. Hij wilde naar huis met de opmerking ” ze redden het wel zonder moin .” Piet hield per se niet van politiek. Zodra de politiek ter sprake kwam zei hij  “je wordt toch bedonderd”. Wij denken overigens dat ie gelijk had !

Piet heeft z’n sportgenen aan z’n kinderen en kleinkinderen doorgegeven . Twee zoons speelden jarenlang in ‘t eerste en inmiddels speelt z’n kleinzoon ook in ‘t eerste, en een kleindochter voetbalt bij vv Alkmaar. Piet was een sportman maar ook een volksman.

De naam van Piet Knol zal nog de nodige keren in de SEW familie opgenoemd worden en verbonden blijven met de club.

Wij wensen de  familie Knol veel sterkte in de komende tijd .

Het bestuur van SEW.